Sotea ei tarvita – Pharmaca Fennica vastaa kaikkiin vaivoihin

Jos todellisia säästöjä haluttaisiin, ei koko Sote-uudistusta tarvittaisi, sanoo THL:n vanhempi tutkija LKT Katri Jääskeläinen. Hän väittää, että läähuollon kattavin ja asiantuntijoiden eniten käyttämä lähdeteos on Pharmaca Fennica ja koko Sote voitaisiin peruuttaa, jos se toimitettaisiin jokaiseen kotitalouteen.

Itsehoito ja asioiden oma selvittäminen on muutenkin nykyaikaa, sillä monesti lääkäriin menevä tietää itse parhaiten mikä häntä vaivaa, koska on katsonut asian valmiiksi Wikipediasta, Googlesta ja Pharmaca Fennicasta. Tri Jääskeläinen on sitä mieltä, että Wikipediaan tai Googleen luottamisessa on silti vähän ongelmia, sillä tieto niissä saattaa olla valetietoa, mutta Pharmaca Fennicassa se on aina ajan tasalla ja eniten luotettavaa. Hän huomauttaa, että monia lääkäreitä jurppii se, että potilaalla on diagnoosi valmiina lääkäriin tullessa, mutta se on enemmän lääkärin kuin potilaan ongelma.

Olisi hölmöä jättää tämä mahdollisuus käyttämättä, sillä jos jokaisessa kotitaloudessa olisi tämä lähdeteos, lääkärissä käynti olisi erittäin vaivatonta. Potilas vain kertoisi lääkärille, mitä lääkettä hän tarvitsee ja lääkärin ei tarvitsisi muuta kuin kirjoittaa resepti ja siihen kuluisi n. kolme minuuttia ja näin yksi lääkäri voisi hoitaa kahdeksan tunnin työpäivän aikana ruoka- ja kahvitauot poislukien yli 80 potilasta päivässä. Tästä niitä hallituksen kaipaamia säästöjä alkaisi syntyä, kiteyttää tri Jääskeläinen THL:sta.

Voita jakaa tämän artikkelin Facebookissa, Twitterissä ja Google+:ssa sivun laidassa olevasta linkistä.

Tulli raivostui - mies toi Tallinnasta yhden pullon viinaa

Helsinkiläissyntyinen Tauno Peltonen (55 v.) toi viime viikolla Tallinnasta yhden 0,5 l pullon Laua viin-nimistä viinaa. Tapaus sattui Viking Linen terminaalissa Katajanokalla ja tulli kiinnostui Peltosesta, koska tämä vaikutti olevan vesiselvä ja hänellä oli läpinäkyvä muovikassi kädessään, josta oli selvästi nähtävissä, että siellä oli vain yksi pullo viinaa.

Tulli korostaa, että yhden pullon tuominen ei ole lainvastaista, mutta niin poikkeuksellista, että sellainen kiinnittää aina huomiota varsinkin, jos tuoja on lisäksi aivan selvä. Silloin epäilyksemme heräävät automaattisesti, sanoo tullin tiedottaja. Tullista sanotaan, että on raivostuttavaa tuhlata resursseja tuollaiseen, koska kaikki poikkeuksellinen on aina rutiinien vastaista. Ei meillä ole resursseja kiinnittää henkilökuntaa tuollaiseen.

IPLS tavoitti Tauno Peltosen kotoaan Lauttasaaresta ja pyysi haastattelua. Peltonen oli edelleen hieman vaivautunut siitä, että hän joutunut tullin syynäämäksi. Hän sanoi toimittajallemme, että ei oikeastaan olisi halunnut tuoda viinaa ollenkaan, mutta se olisi ollut jo liian omituista, joten hän päätti hämäykseksi tuoda nyt ainakin sen yhden pullon. Se ei tullille näyttänyt riittävän, vaan olisi kuulema pitänyt tuoda enemmän.

 

Raivostuttava kilpavarustelun muoto

Tunnetko sinä ketään, jolle kertoessasi vaikkapa jostain sairaudestasi, keskeyttää sinut ja alkaa kertoa omastaan tai omistaan tyyliin: eihän tuo nyt mitään, mutta mulla on ollut kuppa, tippuri, syöpä, aivoinfarkti, suonikohjut, peräpukamat, struuma, sappikivet ja mut leikattu kahdeksantoista kertaa. 

Näitä kilpavarustelijoita on kaikkialla ja heidän seurastaan haluaa poistua mahdollisimman nopeasti. He ovat juuri niitä Tuomari Nurmion kuvailemia ”hän on täällä tänään”-tyypejä. Ehkä Nurmio ei ajatellut tuota tyyppiä sanoittaessaan biisiä, mutta sukulaissielusta on silti kyse.

Keitä he sitten ovat?

No, he ovat huonolla itsetunnolla varustettuja, usein älyllisiltä lahjoiltaan varsin vaatimattomia ihmisiä, joiden elämästä puuttuvat sellaiset kohokohdat, joista voisi olla ylpeä, sanoo keittiöpsykiatrian erikoiskokemusasiantuntija Tuomas Juustela. He ovat luonteeltaan aktiivisia ja usein monessa mukana, sillä heiltä puuttuu luontainen kyky solmia läheisiä ystävyyssuhteita ja siksi he tunkevat mukaan moniin harrastusryhmiin ja niissä itse asia jää taka-alalle. He haluavat olla näkyvillä ja tulla kuulluksi. Jos he kokevat, että tilaa ei ole tarpeeksi, he ottavat sen väkisin.

Jokaisessa suvussa on se ”Eino-setä” tai ”Saimi-täti, jonka purjehtimista paikalle kaikki odottavat kauhuissaan ja aina hän saapuukin valtaamaan tilan omalla typerällä tavallaan eikä sille oikein voi tehdä muuta kuin sietää tai sulkea koko henkilö kutsuvieraslistalta pois. Tätä ei yleensa kuitenkaan tehdä, sillä sitä pidetään sosiaalisesti liian ankarana rangaistumuotona. Sanoisin, että paras tapa saada hänen huomionsa muualle on kysyä, mitä mieltä hän on vaikkapa kansaedustaja Aulis Rytkösen viimeisestä puheesta eduskunnassa. Hän ei nimittäin todennäköisesti tiedä, että Rytkönen ei ole kansanedustaja, vaan Suomen ensimmäinen ulkomailla pelannut jalkapalloammattilainen ja nyt jo vainaja.

Ärjy ennustaa

Tämä uutinen on 18.11.2016 ja piirros graafikkomme Leena Juutilainen ja teksti Jouni-Mikael Cedervall.

 

Meteorologimme Yrjö Ärjy tuli vastaan karaokebaari Räkättirastaan kohdalla ja vaikutti hyväntuuliselta. Syykin selvisi: 29.10. klo 13:08 hän oli ennustanut, että lumet sulavat ennen itsenäisyyspäivää ja joulu vietetään lumettomana.

Samalla hän haukkui stan-up-koomikko Sami Hedbergin saatanan tylsäksi ja ihmetteli, miten helvetissä joku nauraa tollaselle tollolle, joka on niin itsetyytyväinen, että se paistaa sadan kilometrin päähän. Ei noista tyypeistä hauskana voi pitää kuin Jukka Lindströmiä. Se on oikeesti hauska, jatkoi Ärjy sadatteluaan. Toimitus ei ota kantaa meteorologimme kannanottoihin.

Henkilön
 Jouni-Mikael Cedervall kuva.